Friday, December 6, 2019

Še enkrat Široka peč

Razmere v slovenskih hribih letos obetajo.

Torej ravno prav, da se jaz odpravljam v Patagonijo. Ampak to so zares first world problemi, tako da lahko med pakiranjem robe le zaželim drugim plezalcem, da padeta še 2 metra, se vse skupaj zabetonira v najboljši škripavec, se zleze vse kar si človek lahko zamisli, potem pa se na referendumu ljudstvo odloči, da demoliramo cele Julijce in jih postavimo na novo, na natečaj pa povabimo slavne arhitekte. Moja skromna želja je, da triglavska stena postane bolj strma in monolitna, uporabljeni material pa naj bo po možnosti granit, hvala.

Pred novo plezalno avanturo sva z Davidom uspela stisniti eno zadnjo turo, malo za vplezavanje v zimo in gojenje motivacije pred odhodom. David je predlagal prečenje grebena Široke peči, kar se je izkazalo za super izlet. Teren sva že malo poznala, martuljške gore so bile kot vedno divje in neobljudene, z belo preobleko pa so sploh zasijale v malodane surrealno prikazen nad oblaki. Na surovem, razbitem grebenu se je včasih zdelo, kot da ne bi smela biti tukaj, ob žarkih sonca skozi oblake pa bolj prijazno, vendar sapo jemajoče, čudovito. Ko nekaj časa tega nisi videl, skoraj pozabiš, kako navdušujoči so razgledi iz zasneženih vrhov.

Izlet sva začela z vzponom po Jugovi grapi do Dovške škrbine, potem pa po grebenu do večje škrbine, ki ločuje Vzhodni steber od grebena, kjer sva sestopila v Amfiteater in v dolino s povratkom do avta malo po stemnitvi.

Fotke so pa večinoma od Davida, dve sta pa moji.
hasta la proxima!

vzpon po Jugovi grapi
bedrca dobivajo na obsegu

Široka peč iz juga, spodaj Amfiteater. Pred zadnjimi tremi vršički sva pobegnila v dolino.

David na začetku grebena, v soncu zadaj Špik
slalom med zahrbtnimi vehtami in strmimi pobočji
tehnika: okobal
kaj pa, če bi se odločila za prečenje v smeri vzhod-zahod?
Razmere bolj slabe, ker je bil sneg še nepredelan, ampak pravega plezanja je bilo samo za en raztežaj.
Kako je že tisti citat od Nejca Zaplotnika? "Kako malo imajo ljudje, ki zdajle v dolini v oblakih cigaretnega dima razpravljajo o dnevnih dogodkih in novih avtomobilih..."
No ja, mene Pot zaradi takega moraliziranja ni navdušila. Ti ljudje imajo marsikaj, od časa za henganje, cigaret, novih avtomobilov... ampak nimajo pa razgledov :)


No comments:

Post a Comment